Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012


                                      ΝΗΠΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ

       …ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ!!!!!!

 

Μία από τις πιο αγαπημένες μας δραστηριότητες είναι να παίζουμε κουκλοθέατρο!!!!!!Τα παιδία περιμένουν με αγωνία κάθε εβδομάδα το Λίνο το κορκοδειλίνο να τους αφηγηθεί ιστορίες ,να τους τραγουδήσει, να τους συμβουλέψει , να τους ακούσει και να τους πει τη γνώμη του για ότι τον ρωτήσουν!!!!!!!     

Το κουκλοθέατρο έχει ιδιαίτερη αξία σαν παιδαγωγικό μέσο καθώς συντελεί στη σύσφιξη της σχέσης δασκάλου – μαθητή. Ο δάσκαλος με το κουκλοθέατρο προσφέρει στους μαθητές συναισθηματική ένταση και απόλαυση. Οι κούκλες γίνονται εξομολογητές των παιδιών, δίνοντας τη δυνατότητα στον δάσκαλο , να διεισδύσει στον εσωτερικό κόσμο του παιδιού, να εκμαιεύσει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του. Ο Ροντάρι, στη γραμματική της φαντασίας επισημαίνει :«τα παιδιά έλεγαν στην κούκλα ό, τι δε θα μπορούσαν ποτέ να πουν στον δάσκαλο».

Το παιδί αισθάνεται με την κούκλα, έτσι που δεν μπορεί να αισθανθεί με τους μεγάλους, θαυμάζει την κούκλα για τη μαγική της δύναμη να μιλά, να κινείται, για τα κατορθώματά της, για τη χάρη που έχει να δίνει τόση χαρά και συγκίνηση. Το παιδί την εμπιστεύεται γιατί δεν αισθάνεται απειλούμενο απ’ αυτήν που το κάνει να γελά και να χαίρεται. Η κούκλα μπορεί να γίνει ταυτόχρονα πομπός και δέκτης πληροφοριών γιατί σαν λειτουργικό μέσο αποτελεί ενδιάμεσο φορέα συναισθημάτων και μηνυμάτων. Τεράστια σημασία δίνεται στη χρησιμότητα του κουκλοθέατρου για τα παιδιά διότι αναπτύσσει τη δημιουργικότητά τους, συμβάλλει στην αισθητική και κοινωνική τους ανάπτυξή, στην καλλιέργεια του λόγου, διασκεδάζει και ψυχαγωγεί τα παιδιά , τους δίνει πολύτιμες εμπειρίες και τα βοηθά να κατανοήσουν τη χαρά της συνεργασίας!!!!!!

Σε μία λοιπόν από τις συζητήσεις μας με το Λίνο αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε τη δική μας κούκλα!!!!!!!!Η συγκεκριμένη κατασκευή μας βοήθησε να ελευθερώσουμε τη φαντασία μας, να  συντονίσουμε την κινητικότητα μας και να αναπτύξουμε λεπτές κινήσεις. Ενισχύσαμε τον πειραματισμό, την εξερεύνηση με το περιβάλλον και τα υλικά. Καλλιεργήσαμε την ευρηματικότητα,  την αισθητική μας και δώσαμε  διέξοδο στην εκφραστικότητα και τη δημιουργικότητα μας!!!!!!!!

                ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ……….

 

 «Το κουκλοθέατρο μέσα από τις κούκλες και το παραμύθι δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να ζήσει την παιδική ηλικία της ανθρωπότητας» (Άλκηστις, από το βιβλίο «Κουκλοθέατρο σκιών»). 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: