Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

                             ΠΑΙ-ΖΩ
Τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής του ένα παιδί υπολογίζεται πως έχει παίξει δεκαπέντε χιλιάδες ώρες.Οι ώρες αυτές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην σωματική, ψυχοσυναισθηματική, κοινωνική, γνωστική-νοητική και ηθική ανάπτυξη του και δεν είναι ώρες που τα παιδιά απλά περνούν άσκοπα.
Το παιχνίδι έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας τέλειας παιδαγωγικής διδασκαλίας αφού η γνώση που προσφέρει είναι πολύπλευρη και ουσιαστικότατη.
Τόσο το ομαδικό όσο και το ατομικό παιχνίδι είναι αναγκαία για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών.Το παιχνίδι δεν πρέπει να είναι πάντα οργανωμένο από τον ενήλικα ούτε να παρεμβαίνει και να το κατευθύνει, μιας και μόνα τους τα παιδιά εκφράζονται καλύτερα, αναπτύσσουν ακόμα περισσότερο την φαντασία τους και μαθαίνουν να επιλύουν τυχόν δυσκολίες. Παίζοντας τα παιδία γνωρίζουν τον εαυτό τους και το σώμα τους, εκφράζουν τα συναισθήματά τους, οξύνουν την σκέψη και την κρίση τους, επεξεργάζονται τους φόβους τους, εξελίσσουν την φαντασία τους, αναπτύσσουν το θάρρος και την γλωσσική τους ικανότητα, κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν να σέβονται, να υποχωρούν, να ανταλλάσσουν, να διεκδικούν και να συνεργάζονται.
Αυτοί είναι μερικοί απο τους σημαντικούς λόγους που το παιχνίδι αποτελεί ολοκληρωμένο τρόπο μάθησης.
Πρέπει λοιπόν να σεβόμαστε τις τόσο σπουδαίες ώρες του παιχνιδιού, να μην ξεχνάμε πως ''η δουλειά'' των παιδιών είναι το παιχνίδι και να φροντίζουμε ''η δουλειά'' αυτή να γίνεται κάτω από ήρεμες συνθήκες και κατάλληλες προϋποθέσεις. Το παιχνίδι των παιδιών μπορεί να αναστατωθεί από πράγματα και καταστάσεις που δεν μπορούμε εύκολα να φανταστούμε και τότε θα χαθούν σημαντικές στιγμές (για παράδειγμα η ύπαρξη και μόνο ανοικτής τηλεόρασης στον χώρο που παίζουν τα παιδιά διασπά την προσοχή τους και τα αναστατώνει ακόμα και αν δεν παρακολουθούν το πρόγραμμα και φαινομενικά παίζουν αμέριμνα!!!) Αξιολογήστε τις στιγμές του παιχνιδιού όπως τους πρέπει και δώστε κίνητρα στο παιδί σας να παίξει, να πειραματιστεί και να εξελιχθεί...ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΣΥΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΟΣΜΟ!!!!

                                                                                                             ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ
                                                                                                             ΚΟΥΤΣΑΝΔΡΕΑ ΝΕΛΛΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: