Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012


ΝΗΠΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ

<<Η ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΗΣ>>


<<Είμαι του ήλιου η θυγατέρα

η πιο απ’όλες χαϊδευτή

χρόνια η αγάπη του πατέρα

σ’αυτό τον κόσμο με κρατεί

όσο να γείρω νεκρωμένη

αυτόν το μάτι μου ζητεί.

Είμαι η ελιά η τιμημένη.>>


Η ελιά, το ευλογημένο δέντρο υπάρχει πάνω στη γη πολύ πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου. Η Γραφή μας λέει ότι το περιστέρι που έστειλε ο Νώε μετά το κατακλυσμό να διαπιστώσει αν υποχώρησαν τα νερά, γύρισε με ένα κλαδί ελιάς στο ράμφος του. Εκτός από την ωφελιμότητα της η ελιά αποτελεί από τα πανάρχαια χρόνια σύμβολο ειρήνης και δόξας. Οι Ολυμπιονίκες έπαιρναν σαν έπαθλο της νίκης τον <<κλάδο ελαίας>>. Ήταν ο περίφημος <<κότινος>> που προερχόταν από την αγριελιά του ιερού χώρου της Ολυμπίας. Ύστερα από πολλά χρόνια πάνω στο Όρος των Ελαίων, στη Ιερουσαλήμ, κάτω από μια ελιά προσευχήθηκε πριν από το μαρτύριο του ο Ιησούς, αγιάζοντας έτσι τις ρίζες των ευλογημένων δέντρων της ειρήνης με τον ιδρώτα και το δάκρυ του.

Η περιοχή μας, όπως και πολλές ακόμα περιοχές ανά την Ελλάδα,έχει απέραντους ελαιώνες με χιλιάδες ελαιόδεντρα. Με αφορμή λοιπόν ότι η Ελιά μας δίνει αυτή την εποχή το καρπό της αλλά και για όλα τα παραπάνω ασχοληθήκαμε και πραγματοποιήσαμε πολλές όμορφες δραστηριότητες με μεγάλο ενδιαφέρον και χαρά! Αφού παρατηρήσαμε σχετικό φωτογραφικό υλικό πήραμε αφορμή ώστε να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για την Ελιά, για τη διαδικασία του μαζέματος,τα διάφορα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούν οι αγρότες αλλά και για το νόστιμο λαδάκι που παράγεται από το καρπό της ελιάς και τη χρησιμότητα του! Δημιουργήσαμε λοιπόν μέσα στη τάξη μας με την αμέριστη βοήθεια των γονιών τη Γωνία της Ελιάς και βεβαίως δεν παραλείψαμε να ζωγραφίσουμε αλλά και να κάνουμε όμορφες κατασκευές για αυτή!!!!! 

 

 
Όμως δεν μείναμε εκεί…….......φτιάξαμε τα πιο νόστιμα κουλουράκια του λαδιού! Με μεγάλο ενθουσιασμό σηκώσαμε τα μανίκια και αφού πρώτα φτιάξαμε τη ζύμη μας, μετρώντας με ακρίβεια τα υλικά της συνταγής, πλάσαμε τα κουλουράκια μας και διασκεδάσαμε παίζοντας με το ζυμάρι και δίνοντας του ότι σχήμα μας άρεσε. Με αυτή τη διαδικασία ήρθαμε σε επαφή με προμαθηματικές έννοιες μα πάνω απ’όλα νοιώσαμε περήφανοι για το νόστιμο αποτέλεσμα που το μοιραστήκαμε και με την οικογένεια μας! Όμως  δοκιμάσαμε και το νόστιμο λαδόψωμο που μας έφτιαξε μια από τις μητέρες και μας άρεσε πολύ!!!!!!!!!
Μια ακόμα δραστηριότητα ήταν και το μάζεμα της ελιάς, πηγαίνοντας στο γειτονικό χωράφι παρατηρήσαμε από κοντά τις ελιές και έχοντας μαζί μας τα χτένια μας και ένα τσουβάλι μπήκαμε στη διαδικασία να μαζέψουμε μια από αυτές. Στη συνέχεια και με αφορμή τη παραπάνω δραστηριότητα δραματοποιήσαμε το<< μάζεμα της ελιάς>>. Μοιραστήκαμε σε ομάδες και μεταμορφωθήκαμε, σε δεντράκια και αγρότες, και με τη συνοδεία κατάλληλης μουσικής μιμηθήκαμε τους αγρότες που μαζεύουν τις ελιές τους!!!!

Τέλος δημιουργήσαμε ένα στεφάνι ελιάς σύμβολο της νίκης και τη δόξας και πραγματοποιήσαμε στην όμορφη αυλή μας αγώνες δρόμου. Χειροκροτήσαμε δυνατά τους νικητές όμως αποφασίσαμε να φορέσουμε όλοι ανεξαιρέτως το στεφάνι ελιάς σαν επιβράβευση για τη συμμετοχή και τη προσπάθειά μας!!!!!!


Μέσα από όλες αυτές τις δραστηριότητες τα παιδιά ανέπτυξαν το λεξιλόγιο τους, αυτοσχεδίασαν, έμαθαν να συνεργάζονται, εξέλιξαν τη λεπτή και αδρή τους κινητικότητα, εξάσκησαν τη παρατηρητικότητα και τη φαντασία τους και εξέλιξαν τις δημιουργικές τους ικανότητες!!!!  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: