Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013


 
ΝΗΠΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

 
Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΤΡΙΒΙΖΑ

 

Πες μου κάτι, τι αξίζει πιο πολύ από φλουριά;

Πες μου κάτι, τι χαρίζει γέλιο, κέφι και χαρά;

 

Έλα, πες μου τι γεμίζει παρηγοριά τη καρδιά;

Έλα, πες μου, τι σκορπίζει τη πιο μαύρη συννεφιά;

 

Έλα, πες μου, τι ’ναι κείνο που με κάνει και δακρύζω,

που με κάνει να γελάω, που με κάνει να ελπίζω;

 

Έλα, πες μου, τι ‘ναι κείνο που με κάνει να γιορτάζω,

που με κάνει να πετάω, στα ουράνια να καλπάζω;

 

Ένα βιβλίο! Ένα βιβλίο!

Ένα βιβλίο που μαγεύει, όνειρα στο νου φυτεύει

και στο ταξίδι της ζωής πιστά μας συντροφεύει!

 

Ο μαγικός κόσμος του βιβλίου ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια των παιδιών. Το ξεφύλλισμα της κάθε σελίδας είναι μια ευκαιρία χαράς, γνώσης και επικοινωνίας. Τα παιδιά γίνονται κοινωνοί ενός μικρόκοσμου που γιγαντώνεται μέσα από το παιχνίδι, την επαφή με το χαρτί και το μολύβι, τη γοητεία της ανάγνωσης. Η δύναμη που έχουν οι εικόνες και οι λέξεις επιτρέπουν στο παιδί να ταξιδέψει στο χώρο της φαντασίας, να ονειρευτεί και να σκεφτεί!!!!

 

Με αφορμή λοιπόν τη Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος παραμυθάς Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν, πραγματοποιήσαμε << Το πάρτι των Βιβλίων>>. Τα παιδιά επέλεξαν το αγαπημένο τους βιβλίο και το έφεραν στη τάξη. 

 
Έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε όλοι μαζί για τη χρησιμότητα των βιβλίων στη ζωή μας αλλά και ο καθένας χωριστά εξήγησε τους λόγους που το συγκεκριμένο βιβλίο που έφερε στη τάξη μας αποτελεί το πιο αγαπημένο του!!!!!
Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά συνειδητοποίησαν πόσο απαραίτητα είναι τα βιβλία στη ζωή μας αλλά και ανέπτυξαν επιχειρηματολογία ώστε να αιτιολογήσουν την επιλογή τους……

Στο μοναδικό αυτό πάρτι τραγουδήσαμε, χορέψαμε με τα βιβλία μας και κατασκευάσαμε όμορφους σελιδοδείκτες!!!!!!
 
Στο τέλος αποφασίσαμε να κάνουμε ανταλλαγή ώστε να διαβάσουμε όλα τα αγαπημένα βιβλία των φίλων μας!!!!! Έτσι λοιπόν προχωρήσαμε στη διαδικασία της ανταλλαγής, με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, και αποφασίσαμε μετά την ανάγνωση του κάθε βιβλίου να ζωγραφίζουμε ότι μας άρεσε περισσότερο από την ιστορία που ακούσαμε με σκοπό να χαρίσουμε αυτή τη μοναδική ζωγραφιά στο φίλο που ανήκει το βιβλίο που δανειστήκαμε…….. Έτσι στο τέλος της διαδικασίας το κάθε παιδί θα έχει ως ενθύμιο από <<Το πάρτι του βιβλίου>> τις όμορφες ζωγραφιές των φίλων του…….

 

Η παραπάνω δραστηριότητα συνέβαλλε σημαντικά ώστε τα παιδιά να σέβονται τα βιβλία και να γίνουν υπεύθυνοι αναγνώστες και δανειστές!!! Επιπλέον εξέλιξαν τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητα τους μα πάνω από όλα διασκέδασαν και αγάπησαν ακόμα περισσότερο τα Βιβλία!!!!!!

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: