Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013Νηπιακό τμήμα
Γνωρίζοντας το σώμα μας

Με μεγάλη χαρά επιστρέψαμε για να σας δείξουμε όλα τα όμορφα πράγματα που μαθαίνουμε και δημιουργούμε!!!!! Αποφασίσαμε λοιπόν να ασχοληθούμε με το σώμα μας και να μάθουμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα σε σχέση με αυτό, γεγονός το οποίο μας βοήθησε να γνωρίσουμε καλύτερα και τον ίδιο μας τον εαυτό……Καθίσαμε λοιπόν στη <<παρεούλα>> μας και συζητήσαμε για τα μέρη του σώματος μας, τους τρόπους που το διατηρούμε υγιές και τις ανθρώπινες αισθήσεις…..Περιγράψαμε τον εαυτό μας και αντιληφθήκαμε πως ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός!!!! Παρατηρήσαμε έντυπο υλικό και διαβάσαμε βιβλία σχετικά με το σώμα μας ώστε να κατανοήσουμε πλήρως αυτά που συζητήσαμε!!!!!!
 
Κατανοήσαμε τη σημασία της υγιεινής διατροφής για να διατηρούμε το σώμα μας γερό και δυνατό… φτιάχνοντας κολάζ με τις τροφές που πρέπει να τρώμε συχνά και αυτές που πρέπει να τρώμε σπάνια……


Παράλληλα μιλήσαμε για την υγιεινή των δοντιών μας!!!! Εξηγήσαμε με ποίες τροφές είναι χαρούμενα και με ποίες λυπημένα τα δοντάκια μας αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να μην παραλείπουμε να τα πλένουμε……Έτσι φέραμε τις οδοντόβουρτσες μας στο σχολείο και μάθαμε τον τρόπο που πρέπει να τα πλένουμε…..


 


Ασχοληθήκαμε ακόμα με τις πέντε ανθρώπινες αισθήσεις!!! Μιλήσαμε για την αφή, την ακοή, την όραση, τη γεύση και την όσφρηση και κατανοήσαμε το πόσο σημαντικές είναι για τη ζωή μας!!!!! Προβληματιστήκαμε ακόμα για το πώς θα ήταν η καθημερινότητα μας αν δεν είχαμε κάποια από αυτές…Για να τις κατανοήσουμε όμως ακόμα καλύτερα παίξαμε διάφορα διασκεδαστικά παιχνίδια όπως <<Βρες τι είναι αυτό που αγγίζεις>>(αφή), Κάρτες μνήμης(όραση), <<Αναγνώριση ήχων>>(ακοή), <<Αναγνώριση μυρωδιάς και γεύσης>>(όσφρηση, γεύση)
 


 
<<Νους υγιής εν σώματι υγιή>> έλεγαν οι αρχαίοι υμών πρόγονοι. Έτσι και εμείς δεν παραλείψαμε να γυμναστούμε εξασκώντας τη λεπτή και την αδρή κινητικότητα μας……


Ακόμα μιλήσαμε για το αποτύπωμα μας, τη μοναδικότητα του και δημιουργήσαμε τις δικές μας ταυτότητες!!!!!

 


Επιπλέον ακολουθήσαμε μια σειρά από φύλλα εργασίας για το σώμα και την υγιεινή του!!!

 


 
 


Τα παιδιά μέσα από όλες αυτές τις δραστηριότητες εμπλούτισαν το προφορικό λόγο και τις γνώσεις τους για το ανθρώπινο σώμα. Εξέλιξαν τη λεπτή και αδρή κινητικότητα τους καθώς επίσης κατανόησαν την αξία της συνεργατικότητας για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Ακόμα όξυναν τη παρατηρητικότητα τους και έμαθαν να ταξινομούν-σειροδετούν βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: