Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ…ΜΙΚΡΩΝ

 
Η περιβαλλοντική αγωγή στην προσχολική ηλικία έχει ιδιαίτερη σημασία μιας και σε αυτή την ηλικία διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους οι αυριανοί πολίτες. Οι δράσεις που υλοποιούν οι "ΜΙΚΡΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ" ενισχύουν την συνεργασία και την κοινωνικοποίησή τους μιας και προϋποθέτουν ομαδικό πνεύμα. Στην φύση τα παιδιά εκτονώνουν της υπερκινητικότητα τους ενώ απο τα πρώτα τους βήματα αναπτύσσουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες που θα τα συνοδεύουν στην πορεία της ζωής τους.
Μέσα απο την κηπουρική εξερευνούν την φύση και ανακαλύπτουν πόσοι άλλοι ζωντανοί οργανισμοί υπάρχουν, μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα για την φροντίδα του κήπου τους ενώ εξελίσσουν την παρατηρητικότητά και την κριτική τους σκέψη. Και βέβαια αποκτούν σωστές διατροφικές συνήθειες.
Η επαφή των παιδιών με τα ζώα και η ενίσχυση φιλοζωικών συναισθημάτων είναι μια ακόμα πτυχή της περιβαλλοντικής αγωγής. Οι μικροί ήρωες υλοποίησαν project με τίτλο "Τα ζώα"  και πραγματοποίησαν μια σειρά απο δράσεις που αύξησαν την παρατηρητικότητά τους, τους έδωσαν διεξόδους στο πλήθος των συναισθημάτων τους, διέγειραν την πρωτοβουλία και την δημιουργική τους ικανότητα. Μα πάνω απ΄ όλα καλλιέργησαν αξίες, την οικολογική τους συνείδηση  έμαθαν να σέβονται τα ζώα και τον ρόλο τους στο οικοσύστημα.


Οι μικροί κηπουροί, λοιπόν, υποδέχτηκαν την Άνοιξη δίνοντας χρώμα στον παιδικό σταθμό τους...!!!
Φύτεψαν λουλούδια και έκαναν την κατάλληλη προετοιμασία για την νέα σοδιά…πιπεριές, αγγουράκια, μελιτζάνες, κολοκύθια και βέβαια ο αρακάς τους φυτεύτηκαν στον λαχανόκηπό τους


 
 
...και δέχονταν την καθημερινή τους φροντίδα…

Ta παιδιά περιποιήθηκαν  με αγάπη την φραουλιά που τους χάριζε τις πιο νόστιμες φράουλες

 αλλά και τα όμορφα,  πολύχρωμα και μυρωδάτα λουλούδια τους… 

Και βέβαια πέρασαν πολύ χρόνο στον λαχανόκηπό τους...                              φροντίζοντας τα κηπουρικά τους!!!!!


Παρατήρησαν τον αρακά τους να μεγαλώνει...και όταν ήρθε η ώρα τον μάζεψαν...


 
 
 
 
 
 
 
διαπιστώνοντας πόσο δύσκολη διαδικασία είναι...
και αφού ξεκουράστηκαν λίγο....   
                                                      

                               τον καθάρισαν


και βέβαια τον δοκίμασαν!!!
 
 

Παράλληλα υλοποιούσαν project με θέμα "Τα Ζώα" και το πρόγραμμά τους περιλάμβανε ένα σωρό δράσεις...
Τα παιδιά έφεραν σχετικό υλικό απο το σπίτι τους...
πάζλ, βιβλία, dvd, πλαστικά ζωάκια, επιτραπέζια παιχνίδια φιλοξενήθηκαν για μερικές ημέρες στο σχολείο μας και οι κάτοχοι τους τα μοιράστηκαν με τους φίλους τους.
Η διαδικασία συνέβαλε στην αμφίδρομη σχέση σχολείου- σπιτιού, ενώ τα παιδιά έμαθαν για ακόμα μια φορά να μοιράζονται.
 Έκαναν κατασκευές και φύλλα εργασίας σχετικά με τα ζώα, το περιβάλλον που ζούν, τον ρόλο τους στο οικοσύστημα, καθώς και όσα προσφέρουν στον άνθρωπο.
 
              
Τα παιδιαφιλοξένησαν για μερικές μέρες ένα μικρό κουνέλι και έμαθαν να είναι υπεύθυνα για τον μικρό τους φίλο ...τον φρόντισαν...και σκεφτηκαν να τον βάλουν να αγωνιστεί με την χελώνα τους επηρεασμένοι απο το αγαπημένο τους παραμύθι "Ο λαγός και η χελώνα"!!!!


 

έμαθαν πληροφορίες για τα κουνέλάκια και άκουσαν μια όμορφη ιστορία...

 

Θέλοντας να συναντήσουν κι άλλα ζώα της φάρμας...και να μιλήσουν με τους αθρώπους που τα φροντίζουν. Προκειμένου να μαθουν για αυτά ξεκίνησαν τις βόλτες στην αγία κυριακή!!!!
Είδαν το περιβάλλον στο οποίο ζουν τα ζώα και συμμετείχαν στο τάισμά τους, ενώ έμαθαν για τα προιόντα που μας προσφέρουν τα συγκεκριμένα ζώα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γάλα και τα παράγωγά του.
 
 
 Τα παιδιά όμως φρόντισαν και τα πουλία...
 Έφτιαξαν  φωλιές για να τις βρουν τα ταξιδιάρικα πουλία και τις άφησαν στα δέντρα .
Και όταν είδαν τα πρώτα χελιδόνια, σύμφωνα με την παράδοση, άφησαν τον Μάρτη τους στις τριανταφυλλίες για να πάρουν τα πουλιά τις κορδέλες και να φτιάξουν τις φωλιές τους....! 


 
και βέβαια επισκέπτηκαν το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής για να ανάψουν ένα κεράκι και κόψουν μερικά λουλούδια απο τον όμορφο κήπο.


  
Και κάπως έτσι οι μικροί αποχαιρέτησαν την πολύχρωμη και μυρωδάτη Άνοιξη!!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: