Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013


ΝΗΠΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


Παράλληλα με τις ανοιξιάτικες δραστηριότητες μας ξεκινήσαμε και τις Πασχαλινές….Καθίσαμε στη <<παρεούλα >>  μας και μιλήσαμε για τα πάθη του Χριστού μας, το Γολγοθά, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του θεανθρώπου. Μιλήσαμε για τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας και παρατηρήσαμε σχετικό φωτογραφικό υλικό.
Δεν θα μπορούσαμε να μη μιλήσουμε και για τη κυρά-Σαρακοστή ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα. Εξηγήσαμε λοιπόν ότι η κυρά-Σαρακοστή αποτελεί ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για τις ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής, με επτά πόδια ένα για κάθε εβδομάδα της σαρακοστής, με σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται και με κλειστό στόμα γιατί νηστεύει. Εμείς τη κατασκευάσαμε από πυλό και δεν παραλείπαμε να της κόβουμε από ένα πόδι κάθε εβδομάδα!!! 

Ζωγραφίσαμε και κατασκευάσαμε τα δικά μας κοτοπουλάκια….

 αλλά και τα δικά μας πασχαλινά λαγουδάκια!!!!

 

 

 

 


Δεν θα μπορούσαμε όμως να μην φτιάξουμε και τις δικές μας όμορφες πασχαλινές λαμπάδες…

 Να και οι πασχαλινές μας καρτούλες….

 

 

 

 


Σύμφωνα με το έθιμο βάψαμε και τα δικά μας κόκκινα αυγά αφού πρώτα αφήσαμε πάνω το δικό μας προσωπικό στίγμα κάνοντας πάνω τους σχέδια με κηρομπογιές…….το αποτέλεσμα μοναδικό!!!!
 
 


 
Αφού βάψαμε τα αυγά μας λοιπόν πλάσαμε και τα δικά μας Λαζαράκια. Πρόκειται για μικρά ψωμάκια πλασμένα σε σχήμα ανθρώπου που ζύμωναν οι γυναίκες για την ψυχή του Λάζαρου. Τους έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παρουσιάζεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Αφού τα έπλαθαν, έβαζαν στη θέση των ματιών δυο γαρίφαλα και σε αρκετές περιοχές τα γέμιζαν με αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, σταφίδες ή μέλι. Μάλιστα έφτιαχναν τόσα λαζαράκια, όσα παιδιά είχε η κάθε οικογένεια. Σύμφωνα με το έθιμο, όποιος δεν φτιάξει λαζαράκια, δεν θα χορτάσει ψωμί. Έτσι λοιπόν και εμείς φτιάξαμε τα δικά μας…….

 
 
 
 
 


Κάπως έτσι πέρασαν οι μέρες και ετοιμαστήκαμε για τις διακοπές του Πάσχα παίρνοντας μαζί μας γεμάτοι ενθουσιασμό και χαρά όλα τα όμορφα πράγματα που είχαμε φτιάξει για να τα μοιραστούμε με την οικογένεια και τους φίλους μας……

 Δεν υπάρχουν σχόλια: